YATAĞAN İŞÇİLERİ İL BAŞKANLIĞI'NA YÜRÜDÜ
HABER / DUYURU

YATAĞAN İŞÇİLERİ İL BAŞKANLIĞI'NA YÜRÜDÜ

Türkiye Maden İş Sendikası -

Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri ve kömür ocaklarının Özelleştirme İdaresi'ne bağlanmasını protesto eden yaklaşık 500 maden ve enerji işçisi, Ak Parti İl Başkanlığı'na yürümek isteyince polis engeliyle karşılaştı. Polisin, biber gazı ve Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) ile su sıkarak müdahale ettiği işçilerden 8'i yaralandı. Barikatı aşmayı başaran işçiler, basın açıklaması yaptıktan sonra dağıldı.

25 Kasım 2013 günü, saat 17.00'de otobüslerle Muğla Valiliği önündeki Cumhuriyet Meydanı'na gelen maden ve enerji işçileri, termik santralleri ile kömür ocaklarının özelleştirilmek istenmesine tepkilerini yürüyüş yaparak göstermek istedi. Grup, özelleştirme karşıtı sloganlar atarak, Marmaris Bulvarı'nı takip ederek, Zihni Derin Caddesi'ndeki AK Parti Muğla İl Teşkilatı'na yürüyüşe geçti.

İşçiler, yol boyunca sık sık oturma eylemi yaptı. Ak Parti İl Binası'na yaklaşık 100 metre kala TOMA ve çevik kuvvet ekibiyle barikat kuran polis, işçilerin yürüyüşüne izin vermedi. Grup, yüklenerek polis barikatını geçmek istedi. Bunun üzerine polis, işçilere biber gazı, tazyikli su sıkıp, copla müdahale etti. Yaşanan arbedenin ardından barikatı aşmayı başaran işçiler, parti binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklama öncesinde burada polis ile işçiler arasında kısa süreli bir arbede daha yaşandı. Yaşanan arbede sırasında yaralanan 8 işçi, Muğla Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ayakta tedavi edildi.

Polisin, daha sonra izin vermesi üzerine sendikamız Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin ve Tes-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik bir basın açıklaması yaptı.

Girgin açıklamasında şunları söyledi: 'Sayın Basın Mensupları, Sevgili Muğlalılar

Uluslararası sermaye çevrelerinin direktifleriyle hükümet tarafından bölgemizdeki termik santraller ve kömür ocakları yağmaya açıldı. 24 Ocak 2014 tarihinde Milas'taki Termik Santraller, 10 Şubat 2014'te ise Yatağan Termik Santral ve Kömür Ocaklarının teklif verme sürelerinin son günü olarak ilan edildi.

Akbaba sürüleri ise şimdiden işyerlerimizin üzerine üşüşmeye başladı bile çoktan. İktidar ise kimlere ne söz verdi bilinmez bir an önce buraları elinden çıkarmaya çalışıyor.

Öncelikle şunu herkes bilsin; bu santral ve kömür ocaklarında AKP'nin bir tek damla alın teri yoktur. 76 milyonun alın teri vardır. Yatağan ve Milas'ta Kömür için tarlası ve tokadı elinden alınan köylünün dramı vardır. Zehir soluyan ve hastalık bulan insanların, mahsulü azalan, tarımdan uzaklaşan insanların dramı vardır.

Şimdi soruyoruz size. Ey iktidar,

Kimin malını kime satıyorsunuz? Kime sordunuz? Kimin rızasını aldınız? Bu hakkı kendinizde nasıl buluyorsunuz? Tek başına iktidarım diye her şeyi yapmaya muktedir mi zannediyorsunuz kendinizi?

Ceberrut politikalarla bildiğini okuyan, işçiyi ve bölge insanını dikkate almayan ve kaç insanı, kaç aileyi mağdur edeceğini umursamayan, zalimce satıp savuran iktidara, Yunus Emre'nin dizeleriyle karşılık veriyoruz;

Sanmayın ki zalimin ettiği k-acirc;rdır. Mazlumun ahı; indirir ş-acirc;hı. Her şeyin bir vakti vardır.'

CHP'li Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, CHP'li Yatağan Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık, ve CHP'li büyükşehir ve ilçe belediye başkan aday adayları da eyleme destek verdi. Açıklamanın ardından grup, olaysız şekilde dağıldı.