Türk-Metal'in Haklı Mücadelesine Sendikamızdan Tam Destek
HABER / DUYURU

Türk-Metal'in Haklı Mücadelesine Sendikamızdan Tam Destek

Türkiye Maden İş Sendikası -

Tofaş, Borusan Mannesmann, Bosch ve Oyak Renault gibi otomobil fabrikalarının da aralarında bulunduğu 200 iş yerinde 130 bin otomotiv ve yan sanayi işçisinin üye olduğu Türk-Metal, toplu iş sözleşmelerinde beklenen zam talepleri karşılanmadığı için miting kararı almıştı. Bugün (19 Ocak 2020) Bursa'da dev bir miting düzenleyen Türk-Metal, verilen yüzde 8'lik zamma karşı yüzde 26 zam taleplerini bugün Bursa'dan tekrar yineledi.

Sendikamız Genel Başkan Yardımcısı Şeref Zeyrek şubelerimizle birlikte alanda yer aldı ve metal işçilerine destek verdi .Mitinge sendikamızdan Batı Anadolu Şubesi , Kütahya ve Havalisi Şubesi ve Marmara Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleriyle birlikte, üyemiz işçiler de katılım sağladı.

Bursa'da on binlerce Türk-Metal üyesi işçi, Fatih Sultan Mehmet Bulvarı hastane alanına doğru yürüyüşe geçti. 12.30'da başlayan mitingde ilk olarak Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay konuşma yaptı.

Atalay miting alanında yaptığı konuşmada, "Metal işçileri, işçi hareketinin amiral gemisidir. MESS bu alanı bir görsün, kısa bir süre sonra bunun iki mislini Kocaeli'de toplayacağız" dedi. Atalay konuşmasında şu ifadeleri kullanarak: "Dediler ki 'Bunlar toplanamaz' ama toplandık. Çeliği nakış gibi işliyoruz, en iyi arabayı yapıyoruz, bizler iyi bir yaşam istiyoruz. İş barışını bozmayın. Bu alanda EYT'liler haber bekliyor. Kadroya geçmek isteyen işçiler haber bekliyor. Ocak ayında aldığımız ücreti nisanda, nisanda aldığımızı temmuzda almak istiyoruz. Bu vergi sistemi adaletli değil. Çok alandan çok, az alandan az vergi alınsın. Sesimize kulak verin, taleplerimizi kabul edin. Ülkemizde 5 milyona yakın mülteci var. 100 işçinin çalıştığı yerde 95 mülteci çalışıyor, kayıt dışı çalıştırıyor günlük 40 TL alıyor. Bu mültecilerin emek sömürüsüdür. Kayıt dışı çalışma ile ilgili çalıştay yapılmalıdır. Ülkeyi yönetenlere sesleniyorum; bu kangreni çözün. 40 senedir asgari ücreti TÜRK-İŞ yapıyor. Kötü olduğunda ihale bize kesiliyor. Bunu çözmeliyiz. Demokratik bir ortam oluşturalım, olmazsa biz olmayalım masada" dedi.

Atalay'ın ardından Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak konuşma yaptı.Kavlak konuşmasında:

"Ferman patronunsa alanlar bizimdir dediniz meydanları doldurdunuz. Sizin lideriniz olmak onurdur. İnsan yerine konmayanlar, hor görülenler, emeklilikte yaşa takılanlar hoş geldiniz.Bu büyük şölen yalnızca metal işçileri için değildir. Emeği hor görülenlerin biz buradayız demesi içindir.

İyi niyetle MESS ile masaya oturduk. 6 oturumda hakkımızı almak için görüştük. Fazladan hiçbir şey istemedik. Bizi anlamadılar görmezden geldiler. Kulakları sağır, gözleri kör. Bizi duymuyorlar, bizi görmüyorlar. Bu sektör ihracat rekorları kırıyor, kendinize gelin beyler. Biz ürettik biz kazandırdık. Size yüzde 6 zam yeter dediler. Yüksek Hakem'e gider enflasyonu bile alamazsınız dediler. Bizi açlıkla tehdit ettiler. Yahu insaf ayıptır günahtır yazıktır. Bu bacaları biz tüttürdük. Sizi biz şampiyon yaptık.Artık sabır taşı çatladı. Önce uyarı eylemi, kısa süreli iş durdurma yaptık. On binlerle alandayız, yetmezse yarın yüz binlerle geleceğiz yüz binlerle. Bizi duymayanlar duyana kadar... Direne direne kazanacağız.

Geçen hafta bizi yine masaya çağırdılar. Umutlandık, oturduk. Tekliflerini dalga geçer gibi 2 puan artırdılar, alın size yüzde 8 dediler. Kazanılmış haklarımızı elimizden almak istediler. Size soruyorum bu dayatmaları kabul edecek misiniz ? Yarın sabah yeniden masaya oturacağız. Bize yine sefalet ücreti önerdikleri sürece o masada oturmayacağız. Eylemlerimize devam edeceğiz. Yine iş durduracağız. Çarşamba günü grev kararını aldık, günü geldiğinde uygulama kararını da alacağız. Eylemse eylem grevse grev.
MESS ısrarla enflasyondan söz ediyor.

Biz TÜİK enflasyonunu tanımıyoruz, inanmıyoruz. Bizim enflasyonumuz sokakta, pazarda, mutfakta. Bu enflasyon rakamlarını icat edenler siz hiç pazara gidiyor musunuz? Resmi enflasyona göre sözleşme yapamayız, yapmayız. TÜİK yetkililerine sesleniyorum: Alışverişi nereden yapıyorsanız, bize de söyleyin, oradan yapalım.
Enflasyon sepetine koyduğunuz tenis topunu yurt dışı tatilini rüyamızda bile görmüyoruz. Bizim karnımız ete ekmeğe aç, ama sizin yalanlarınıza tok!
Alın terimizin karşılığını istiyoruz. Bu ülkede insan gibi yaşamak istiyoruz, onurumuzla, gelecek kaygısı olmadan yaşamak istiyoruz. Üretmek kazanmak istiyoruz. Elbette kazanacağız. Bu mücadele Türk Metal'in onur mücadelesidir. Çözüm bizim nasırlı ellerimizde. Bu işi biz çözeceğiz, çözmeden de bu yoldan dönmeyeceğiz. Patronlarımız ekonomi kötü diyorlar. İşimizi kutsal görürüz, ama enayi yerine konmayı kabul etmeyiz. Sabrederiz, ama sabrımızı taşırırlarsa işte böyle yollardan gelir, sel gibi akarız. Bugün geldik, yarın daha fazla geliriz. Bizim sabrımızı zorlamayın, bizi hafife almayın. Bu meydanları size dar ederiz, bu gök kubbeyi başınıza vallahi de billahi de yıkarız. Her şeye rağmen umudumuzu yitirmek istemiyoruz. Bu işi masada çözmek istiyoruz. Sizden ricam sendikanıza güvenin, asla yalnız değilsiniz. TÜRK-İŞ üyelerinin kalbi sizinle çarpıyor. Siz işçi sınıfının yüz akısınız. Bu sömürü düzenine siz son vereceksiniz. Bu miting bir direniş, tüm işçi sınıfının direnişidir. Artık hepimiz için ya sırtıdır ya karnıdır, başka yolu yoktur.Biz işçiyiz halkız. Yolumuz açık olsun, gazamız mübarek olsun" dedi.