Madenciye Teslim Edilmeyen Her Hak     Herkesin Ayıbıdır
HABER / DUYURU

Madenciye Teslim Edilmeyen Her Hak Herkesin Ayıbıdır

Türkiye Maden İş Sendikası -



Sendikamızın örgütlülük alanında bulunan SSS Yıldız Holding İşyerine bağlı Doruk Madencilik'e ait Yunus Emre Termik Santrali olarak faaliyet gösteren kömür maden ocağında çalışan üyelerimizin, 1 Eylül itibariyle başlattığı açlık grevi devam ediyor

Genel Başkanımız Nurettin Akçul, açlık grevinde olan üyelerimizin sorunlarını çözmek üzere, ilgili bütün makamlarla ve yetkililerle görüşmeye devam ediyor. Bugün de Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ile görüşen Genel Başkanımız Akçul, ' işçiler haklarını alana kadar mücadelemiz devam edecek ve duruşumuz değişmeyecek' dedi.

Akçul, ' Kimseden dilenmiyor, hakkımız olmayan hiçbir şeyi talep etmiyoruz. Bugüne kadar da hep itidalli, sabırlı, işverenin durumunu anlar şekilde davrandık. Ama artık empati yapan taraf biz olmak istemiyoruz. Birileri de bizim için empati kursun. Okullar açılacak, haklarımızı alamıyoruz. Ekonomik durumlar ortada. Sabrımız , idare edecek durumumuz kalmadı. Verilen sözler tutulmadı. Hakkımızı alana kadar görüşmelerimize ve eylemlerimize devam edeceğiz. Dünyanın en zor işini yapan madenciye hakkı teslim edilmiyorsa, bu herkesin ayıbıdır. İhtiyaç duyulduğunda omuzlarda taşınan, kalplere taht kuran maden emekçisine yapılan bu haksızlıktan, herkes biraz ar etmelidir.' Dedi.

Öte yandan haklarını alma mücadelesine demokratik yoldan devam eden üyelerimizin aileleri ise açlık grevindeki yakınlarının seslerini duyurmak için Ankara'ya geldi. Şirket önünde toplanan madenci aileleri ve Sendikamız Orta Anadolu Şube Sekreteri Selim Arslan burada basın açıklaması yaptı.

Açıklamada: ' 250 kişinin dokuz aydır ödenmeyen kıdem tazminatı, 2016 yılından bugüne kadar yüksek hakem kurulundan gelen karar bağlamında uygulanmayan toplu iş sözleşmelerinin uygulanmaması ve geriye dönük alacaklarımızın verilmemesi, bireysel emeklilik ve icra kesintilerinin üyelerimizden kesilip hesaplarına aktarılmaması, Temmuz ayında yeraltı çalışanlarına tebliğ yapılmadan sigortaları ve ücretlerinin yer üstüne göre ayarlanması, 2016-2022 yılları arası emekliliğinden dolayı ayrılan çalışanların kıdem tazminatlarının verilmemesi ana gündem sorunlarımızdır.

Doruk madencilikte çalışan işçilerimizin sabrı kalmamıştır Bu belirttiğimiz başlıca sorunlarından dolayı çalışanların hak ettiği ortalama 400 bin TL civarındadır.
Sesimizin duyulmaması ve sorunlarımızın çözüm bulmaması sonucunda, işi aksatmadan devam ettiğimiz oturma aylemimzi açlık grevine taşımış durumdayız.

Başta TMSF olmak üzere işveren ve devlet yetkililerinden sorunlarımıza çare olmalarını bekliyoruz' dedi.
Madencilerin aileleri de ' Okullar açılacak. Çocuklarımıza daha bir defter alamadık. Zaten 5 aydır maaş almıyorlar. Sesimizin duyulması için birinin ölmesi mi gerek' dedi.