MADEN OCAKLARINDA İŞ CİNAYETLERİ SÜRÜYOR. 176 SAYILI ILO SÖZLEŞMESİ ONAYLANMALI
HABER / DUYURU

MADEN OCAKLARINDA İŞ CİNAYETLERİ SÜRÜYOR. 176 SAYILI ILO SÖZLEŞMESİ ONAYLANMALI

Türkiye Maden İş Sendikası -

Sendikamız Genel Başkanı İsmail Aslan maden ocaklarında iş cinayetlerinin sürdüğünü neredeyse her gün bir ocakta ölümlü iş kazasının yaşandığını belirterek En son, dün (21 Eylül 2010) Balıkesir'in Kepsut ilçesine bağlı İsaalan köyünde 2 maden işçisini iş kazasına kurban verdik. Üzüntümüz büyük. Yine özel sektörün işlettiği bir yeraltı kömür ocağı. Yine sendikal örgütlülüğün olmadığı, dolayısıyla yerinde ve sürekli denetimden uzak, maden işçilerinin Allah'a emanet çalıştığı bir ocak. Ölümlü iş kazalarının meydana geldiği ocakların ne yazık ki ortak özelliklerini taşıyor dedi.

İsmail Aslan, her toplu ölümlü iş kazasından sonra maden ocaklarında iş sağlığı ve güvenliği konusunun hükümetin, medyanın gündemine geldiğini, sorunların çözümlerin tartışıldığını, sendikaların, meslek odalarının uzmanların görüşlerinin önerilerinin alındığını, sözlerin verildiğini ama olay unutulunca tüm bunların da rafa kalktığını, bir daha toplu ölümlü iş kazasına kadar hatırlanmadığını belirterek Türkiye ne yazık ki, madenlerde ölümlü kaza yoğunluğunda hala utanç verici yerini koruyor. Yeraltı kömür ocaklarında taşeron kesinlikle yasaklanmalı. Yeraltı kömür ocaklarını bizce devlet işletmeli. Yeraltı kömür ocaklarında sendikal örgütlülük olmalı. Bunun için yeraltı maden ocaklarında sendikal örgütlülük teşvik edilmelidir. Bugün tersine yasal ve yasal olmayan bir dizi engel vardır. Sendikal örgütlülük yerinde ve sürekli denetimdir. Fenni nezaretçinin işverene bağımlılığına son verilmeli, denetim ağı güçlendirilmelidir. Yaptırımlar caydırıcı olmalı ve etkin biçimde uygulanmalı. Türkiye'nin madenlerde iş sağlığı ve güvenliği konusundaki insanlık dışı, utanç tablosunun değişmesi için yetkililerin bu çerçevede harekete geçmesi gerekiyor. Sürekli yineliyoruz, madenlerde bile iş kazaları yüzde 95 oranında önlenebilir dedi.

İsmail Aslan, ILO'nun 176 sayılı Madenlerde İş Sağlığı ve Güvenliği sözleşmesini bugüne kadar madenciliğin önemli sektör olduğu 25 ülke tarafından onaylandığını ancak, Türkiye'nin hala onaylamadığını ve şunları söyledi: ILO ve uluslararası üst kuruluşumuz ICEM ile birlikte bu konuda bir kampanya yürütüyoruz. 176 sayılı sözleşmenin Türkiye tarafından onaylanmasını ve madencilikte iş sağlığı ve güvenliği konusundaki mevzuatın bu sözleşme kapsamında gözden geçirilmesini, bu sözleşmeye uygun hale getirilmesini istiyoruz. Madenlerde ölümlü iş kazası yoğunluğunda ilk sırada yer alan Türkiye'nin bu sözleşmeyi mutlaka onaylaması ve mevzuatına yansıtması gerekiyor.

Genel Başkan İsmail Aslan Balıkesir'de iş kazasında hayatını yitiren maden işçilerine Allah'tan rahmet, yakınlarına sabırlar diledi.