Sendikamız Genel Başkan Yardımcısı Zeyrek'ten Uyar Madencilik Mağdurları ile İlgili Açıklama
HABER / DUYURU

Kıymetli Maden Emekçileri

Sözde devrimci bir sınıf hareketi için Soma neden bir başlangıç olmasın diye yola çıkan çakma bir sendikanın, yalan ve iftiralarla Uyar Madencilik tazminat mağdurlarını sokağa dökme çabaları devam etmektedir.

Tün dünyada ve ülkemizde yaşanan pandemi süreci ve ekonomik sıkıntıların içinde, emekçilerimizi sağcı-solcu, faşist-komünist vb. söylemler ile ötekileştirmek biz işçi sınıfının değil, ülkemizi bölmek, yağmalamak ve istila etmek isteyen bir kısım odakların menfaatine olacaktır.
Sendikamızın önceliği emekçilerin haklarını her türlü yasal yollardan ya da kanuna uygun yapılan eylemlerle aramaktır. Yoksa ülkedeki örgütlü en büyük maden sendikası olarak, üyelerimizi sarı baretlerle yollara dökmek kolay yoldur ama bu bizim son tercihimizdir.

Hiç kimse başka oyunlara gelmemelidir. Nitekim bunun yıkımlarını kanımızla, canımızla, büyük acılarla tecrübe ettik.
Bir kısım mağduriyetlerden yola çıkarak, sözde sendikacı olduklarını iddia eden ve yaşanan mağduriyeti kendine kalkan yapıp, sadece Soma'yı değil, bütün ülkeyi emekçiler üzerinden kaosa sürüklemeye çalışanların karşısında, biz Türkiye Maden İşçileri Sendikası olarak tüm üyelerimizin desteğiyle dimdik ayaktayız.

Soma faciasından sonra yapılan birçok yasal düzenlemeyle, yeraltı maden işçilerinin çalışma koşulları iyileştirilmiş ise de çabamız bu iyileştirmeleri en üst düzeye çıkarmaktır.

Temmuz 2020 yılında Soma Kömürleri çalışanlarına ödenen kıdem tazminatının yanında, Uyar Madencilik mağdurları düzenlemeye dahil edilmemiştir. Biz mücadelemizi ilk günden itibaren, Uyar Madencilik mağdurları işçi temsilcileri ile birlikte, şeffaf bir şeklide yürütmüş ve yürütmeye devam etmekteyiz.

Kaldı ki en son 6 Nisan 2021 tarihinde, Enerji Bakanımız Fatih Dönmez'in başkanlık ettiği toplantıda, yapılacak yasal düzenleme konusunda, tarafımıza ve işçi temsilcilerine bilgi verilmiştir. 7 Nisan'da bu konu ile ilgili en üst mercilerdeki görüşmelerin tamamlandığı müjdesi tarafımıza verilmiştir. Bunun üzerine Sendikamızca hem Ankara'da hem Soma'da, konuyla ilgili emeği geçen herkese teşekkür açıklamalarında bulunulmuştur.

Gelinen son noktada ise, Uyar Madencilik mağdurları için yapılacak yasal düzenlemede Ak Parti yeni Grup Başkan Vekilinin tereddütler yaşaması üzerine, düzenlemenin maalesef ertelendiği öğrenilmiştir.

Sendikamız Yönetim Kurulu'nun 4 Haziran'da, Ak Parti Grup Başkan Vekili Mustafa Elitaş'la yaptığı görüşmede konunun çözümü noktasında mutlaka çaba sarf edileceği ifade edilmiştir.

Tam bu noktada, mağduriyetlerle ilgili girişimlerimiz sırasında önümüze Kıdem Tazminatı Fonu'nun çözüm yolu olarak sunulmak istendiğini, ancak Sendika olarak bunun tamamen karşısında olduğumuzu da kamuoyuna duyurmak isteriz.

Her zaman her yerde söylüyoruz, Kıdem Tazminatı'nın fona aktarılması kırmızı çiziğimiz olmaya devam edecektir. Ancak Uyar Madencilik mağduriyeti ayrı bir konudur. Soma kamuoyu ve maden işçileri bu sorunun bir an önce TBMM'nde görüşülerek sonuca bağlanmasını sabırsızlıkla beklemektedir. Türkiye Maden İşçileri Sendikası olarak diyoruz ki; kimse bahanelere sığınmaz, Enerji Bakanlığınca hazırlanan taslak Meclis'te hazır vaziyette beklemekledir. Herkes bu taşın altına elini koymalıdır. Durum Soma'ya özgüdür ve mutlaka çözülmelidir.